28 Kasım 2016 Pazartesi

PHP MATEMATİKSEL OPERATÖRLER (İŞLEÇLER)

Operatör (İşleç) Nedir? 

Malesef dilimize İngilizceden girmiş ve operatör olarak yerleşmiş kelimenin matimatikteki Türkçe karşılığı işleçtir.

3+4=7 gibi bir toplama işleminde 3+4 operand(işlenen), + ise operatör (işleç) olarak tanımlanmaktadır. Dersin devamında operatörün, güzel Türkçemizdeki anlamını (işleç) kullanarak devam edeceğım.

PHP'de kullanılan işleçleri ayrıntılı olarak işlemeye başlayalım.

Aritmetik İşleçler 

Matematikteki basit işlemleri PHP dilinde gerçekleştirmek için aritmetik işleçler kullanılır. Tabloda görüldüğü gibi altı tane aritmetik işleç bulunmaktadır.




Direk sayılara uygulayabilir veya  aşağıdaki örnekte olduğu gibi değişkenleri de kullanabilirsiniz.




İşleçleri birleştirerek daha gelişmiş matematiksel işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz. İşlem öncelikleri ise aynıdır, öncelikle çarpma, bölme ve mod sonra ise toplama ve çıkarma işlemleri yapılır. Çarpma, bölme ve mod aynı öncelik sırasına sahiptir, bu nedenle solda hangisi varsa önce onunla başlanır. Eğer parantez içerisine alınmış ifadeler varsa bunlarda işlem önceliği vardır.




Atama İşleçleri 

Atama işleçleri değişkenlere değer atamak için kullanılır. Temel atama işleci = 'dir. Temel atama ifadesi olan = 'in farklı aritmetiksel işleçlerle kullanımıyla, matematiksel işlemler daha az kod kullanılarak gerçekleştirilmiş olur.

Atama işleçleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır; 



Atama işleçleriyle bir ifade yazarken parantez kullanmanız gerekmektedir. Çift tırnak içine alırsanız, ifadedeki değerler ve atama işleçleri görünür. Tek tırnak içine alırsanız, kod içerisindeki ifade aynı şekilde ekranda görünür. Hiçbir şey kullanmadan direk yazarsanız, sonuçlar alt alta değil yan yana görünür.


Atama işleçleriyle yapılan işlemlerde gereksiz yere daha uzun ifadeler yazmak zorunda kalmazsınız.



Metin (string) İşleçleri 

İki çeşit metin işleci vardır. İkisi de metinleri birleştirmek için kullanılır fakat ".=" işleciyle bir string değişken = operatöründen sonra gelen ifade ile birleşip sonuç tekrar kendisine atanır. "." ise birden fazla stringi birleştirmek için kullanılır. 



Aşağıdaki örnekte olduğu gibi sağ tırnağın yanına boşluk koyarsanız kelime aralarında boşluk olacaktır, aksi halde yan yana yazılacaktır.




Arttırma ve Azaltma İşleçleri 




Arttırma ve azaltma işleçleri yazılırken parantez içine alınmalıdır.







Karşılaştırma İşleçleri 

İki değerin belirtilen işleci karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir. Sonuç boolean tipindedir. Yani sonuç belirtilen işleci karşılıyorsa sonuç true, karşılamıyorsa sonuç false'dur. Bu nedenle ileriki bölümlerde göreceğimiz denetmele yapılarıyla (if) daha çok kullanılırlar. 

PHP dilinde değişken ile ilgili bilgileri ekrana yazdırmak için var_dump () fonksiyonu kullanılır, bu fonksiyonla sonucu bool(true) veya bool(false) şeklinde yazdırabilirsiniz. 



Mantıksal İşleçler 

Mantıksal işleçler; iki VE, iki VEYA, ÖZEL VEYA ve DEĞİL olarak toplamda altı çeşittir. Bazı işleçlerden iki tane olmasının nedeni işlem öncelik sıralarının farklı olmasıdır. 

Sonucu true veya false olarak dönebilecek olan ifadeler için kullanılır. İfade sonucu ekrana true veya false olarak aktarılır. Karşılaştırma işleçlerinde olduğu gibi  var_dump() fonksiyonu kullanır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder