18 Kasım 2016 Cuma

DEĞİŞKENLER, VERİ TİPLERİ VE SABİTLER

Değişken Nedir? 


Örneğin tamircisiniz ve çok fazla malzemeniz var. Bu malzemeleri kolaylıkla bulabilmek için bir malzeme çantasına ihtiyacınız vardır. Gerekli tüm malzemelerinizi bu çantaya koyar, gideceğiniz yere bu çantayla gider, her türlü tamirat işlerinizi çanta içindeki malzemelerle yaparsınız. 

Kodlama mantığında değişken, örneğimizdeki tamirat çantasıdır. Değişkenin içerisine tanımladığınız verileri (integer, float, string, boolean, array, null, object, resource) kodlama esnasında istediğiniz yerde çağırıp kod içerisinde karışıklığa neden olmadan rahatlıkla kullanırsınız. 

Değişken tanımlamanın en önemli avantajlarından biri de değişken olarak tanımlı olan bir veride yapacağınız değişikliğin, otomatik olarak tüm kodlama içerisindeki verilere uygulanmasıdır. Tek tek tüm verileri değiştirmek zorunda kalmazsınız.

PHP de değişken türü(veri) belirtilmez. Değişkenin türü otomatik olarak tespit edilir.



Değişken tanımlamada uyulması gereken kurallar aşağıdaki gibidir;

*Değişkenler $ işareti ile başlamalıdır. 

*Değişkene atama yapılırken = kullanılmalıdır.

*Değişkene atanan değer tırnak içine alınmalıdır.

*Değişken tanımlarken sayılar ve alt çizgi (_) karakteri kullanılabilir.

*Değişken ve sabitler sayı ile başlayamaz ve boşluk içeremez.

*Değişkenler büyük küçük harflere karşı duyarlıdır. Örneğin; $No ile $no değişkeni birbirinden farklıdır. Bu nedenle değişkenler nasıl tanımlandıysa o şekilde kullanılmalıdır.

*Değişken tanımlarken özel semboller kullanılmaz. £ @ / * > < { ] & % vb…


Değişkenlerin Ekrana Yazdırılması 

Değişken tanımlarken echo komutundan sonra tek tırnak içine alınırsa değişken değeri tarayıcıda gösterilemez, eğer tek tırnak kullanmak istiyorsanız aşağıdaki gibi bir yazım doğru olacaktır.




Genel olarak çift tırnak arasına yazılarak tanımlama yapılmaktadır. Süslü parantez içinde yapılan tanımlamada amaç kodun daha okunur olmasıdır. Aşağıdaki tanımlamalardan hepsi aynı sonucu vermektedir.




Değişkendeki ifadelerin ekranda alt alta görünmesini istiyorsanız <br> etiketini üç farklı şekilde kullanabilirsiniz.




Tarayıcıda değişkene en son tanımladığınız veri görünecektir.




Integer (rakamsal) veri tipi kullanırken veriyi tırnak içine almıyoruz, böylece verinin integer olduğunu belirtmiş oluyoruz. Tırnak içine alırsanız veri ekranda görünecektir fakat php bu veriyi string (metinsel) olarak algılar.


Değişkenlerin Silinmesi 

Oluşturulan tüm değişkenler bilgisayarın RAM belleğinde saklanmaktadır. Bu nedenle kullanılmayan değişkenler unset () fonksiyonuyla silinmelidir.


Veri Türleri 

PHP programlama dilinde 4 temel veri türü vardır;

1) Integer (Tamsayı)

5,10,2000 gibi tamsayılardır.

2) String (Metin)

Merhaba Dünya gibi metinlerdir.

3) Float (Kaydırma)

Kayan noktalı yani ondalıklı sayılardır. 3,15, 0,02 gibi.

4) Boolean (Mantıksal)

Sadece True (1) veya False(0) değerini alabilir.


Veri Tipinin Ekrana Yazdırılması 

Veri tipini ekrana yazdırmak için gettype() fonksiyonu kullanılır.




Veri Tipi Dönüşümü 

Veri tipi dönüşümünü iki şekilde yapabilirsiniz. settype() fonksiyonunu kullanarak veya veri türünü tanımlayan yeni bir değişken atayarak.

Program içerisinde verileri aşağıdaki şekilde yazabilirsiniz;







Tip Dönüşümü Yaparken Bilinmesi Gereken Bazı Noktalar Vardır;



Float veri tipini integera çevirince virgülden sonraki kısım atılır.



String olarak tanımlı bir değişken integera çevrildiğinde, metinin başında rakamsal bir değer varsa ekranda bu rakam görünecektir. Metin; rakam değil de yazıyla başlıyorsa sonuç sıfır olacaktır. Metin başında ondalıklı bir sayı varsa, integera çevrilirken yine ondalıklı kısım atılacaktır.




String bir verinin boolean tipi veriye dönüşümünde dönüştürülen değişkenin değeri boş ise sonuç 0, değişken değeri var ise sonuç 1 olacaktır.



Sabit Nedir? 

Sabit, programda asla değişmeyen verileri ifade eder. Bir kere tanımlanırlar ve bir daha değiştirilemezler. Bu nedenle değişkenlerden çok daha az yer kaplarlar. Örneğin dairenin çapını hesaplayan bir program yazdığınızı düşünün burada sabit olarak atanacak veri pi sayısıdır (3,14).

Sabitleri tanımlamak için define () fonksiyonu kullanılır. define () fonksiyonu içerisine iki parametre girilir; ilk olarak sabit ismi, ikinci olarak ise değeri yazılmaktadır.



PHP 5.3.0 versiyonu ve sonrasında sabitleri tanımlamak için const deyimi de kullanılabilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder