9 Haziran 2016 Perşembe

ILLUSTRATOR'DA STROKE (DOLGU) PANELİ BÖLÜM 2







Stroke panelinin ikinci bölümünde dashed line, arrowheads ve profile bölümlerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.












Dashed Line (Kesik Çizgi)

Bu bölümde iki seçenek bulunmakta;



Preserves exact dash and gap lengths: Bu simge, verilen dash(tire) ve gap(boşluk) değerlerini tam olarak korur ve sırasıyla bu değerleri uygular.

Aligns dashes to corners and path ends adjusting lengths to fit: Tireleri, öncelikle şekillerde köşelere veya çizgilerde yolun(path) sonlarına hizalar ve sığdırmak için genişlikleri ayarlar. Bu seçenek aktifken, dolgunun path içine ve dışına hizalandığı dolgu hizalama seçenekleri çalışmaz.



Gelelim alttaki dash(tire) ve gap(boşluk) kutucuklarına;



Dash; tire genişliğini, gap ise tireler arasındaki mesafeyi ifade eder. Tek bir yol(path) üzerinde devam eden bir çizgi veya şekilde 3 farklı tire genişliği ve tire arası mesafe oluşturabilirsiniz.


Varsayılan olarak kesik çizgi dash ve gap ayarları 12pt, 12pt'dur. Sadece ilk iki kutuya uzunluk ve mesafe değerleri girerseniz diğer kutucuklar da bu değerlerde olacaktır.



Round cap veya projecting cap bitiş ucu özelliklerinde yolun bitiş noktasından, çizginin bitiş noktası arasındaki mesafe çizgi kalınlığının yarısı kadar olduğundan, gap değeri çizgi kalınlığına eşitse çizgi arası mesafe sıfır olacaktır.






















Butt cap ta böyle bir durum olmadığından dash 0 olunca çizgi çok çok ince görünecektir.



Noktalı Çizgi (Dotted Line) Yapımı



İlk önce cap(uç) seçeneklerinden round cap seçilir. Ardından dash değeri sıfır verilir ve gap değerine weight değerinden daha fazla bir değer verilir. Bunun nedeni zaten round cap'te path bitiş noktasıyla dolgunun bitiş yeri arasındaki mesafenin çizginin kalınlığının yarısı kadar bir mesafede olmasıdır.


Örnekte, 6 pt(points) kalınlığındaki şekilde



nokta çapı; 3 points tirenin sağı + 3 points tirenin solu (dash değeri 0 olduğu için onu katmıyoruz)=6 points 

1 mm = 2,834 points olduğundan;
6 points / 2,38 mm = bir adet noktanın çapı 2,117 mm'dir. (programda ölçerek emin olabilirsiniz.)



Arrowheads (Ok Uçları)







Arrowheads bölümünde sağ ve sol ok şekillerinden istediğinizi seçip sağ ve sol okları tekrar seçim bölümüne girmeden birbirleriyle hızlıca değiştirebilmek için ise swap start and end arrowheads butonunu kullanabilirsiniz.


  • Scale (Ölçeklendirme)





Bu bölümde, sağ ve sol okların çizgiye göre oranını(büyüklük ve küçüklüğünü) ayarlıyoruz. Sağ ve sol oklara ayrı ayrı yüzdelik olarak değer verebiliyoruz. Maksimum %1000, minimum %1. İki uç için de aynı anda değer verebilmek için, önce yan taraftaki link start and end arrowhead scales butonuna tıklıyoruz, ister değeri yazarak istersek aşağı yukarı oklarla giriş yapabiliyoruz. İki okun da değerleri farklıysa link start and end arrowhead scales butonuna tıkladıktan sonra girilen değerler birbirine orantılı olacaktır.


  • Align (Hizalama)


Bu kısımda, ucun(okun) yola (path) göre hizalanmasını ayarlayabilirsiniz.




Extend arrow tip beyond end of path; okun ucunun yolun bitiş noktasından sonra başlamasını sağlar.

Place arrow tip at end of path; okun ucu yolun bitiş noktasıyla aynı hizada biter.

Profile (dolgu çeşitleri)




Burada farklı dolgu çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Kendi dolgu tasarımınızı araç panelinden width tool ile oluşturup, profil çeşitlerinin göründüğü listenin en altında bulunan add to profiles simgesine tıklayarak oluşturduğunuz profilleri kaydedebilirsiniz. delete profile simgesi, varsayılan olarak listede bulunan seçili profilleri silmek için kullanılır. reset profiles simgesi ise sizin oluşturduğunuz profillerin tümünü siler ve liste ilk haline (varsayılan) döner.

flip along/flip across ikonları ile profilleri yatay ve dikey olarak tersyüz edebilirsiniz.



1 yorum:

  1. Ayrıntılı ve güzel bir anlatım emeğinize saglik

    YanıtlaSil